فضای فرهنگی و شرایط امروز محافل هنری به اعتقاد بسیاری بیش از هر زمان دیگری نیازمند یادمان شهدا و آرمان های هنرمندان شهید است. دغدغه حوزه فرهنگ و چالش های مبتلابه این حوزه در تمامی سال های اخیر همواره دغدغه مشترک همه دلسوزان نظام و مسئولان بصیر نهادهای ارزشی و فرهنگی کشور بوده است بویژه اینکه همواره هجمه های فرهنگی و اخلاقی دشمنان انقلاب اسلامی به شیوه های گوناگون هستیم.
شکست های های پی درپی غرب و نظام سلطه در مواجهه با انقلاب اسلامی در حوزه های اقتصادی و نظامی از یکسو و سرعت عمق نفوذ و توسعه و گسترش آرمان های انقلاب اسلامی و اساسا، گفتمان انقلاب اسلامی در منطقه و جهان اسلام اکنون، بیش از هر زمانی اهمیت و نقش راهبردی اهداف و آرمان های شهدای هنرمند را برجسته می سازد.
به همین منظور دیدگاه ها و نقطه نظرات چند تن از مدیران فرهنگی، هنرمندان و کارشناسان را در خصوص تاثیرات و کارکردهای کنگره ملی 2000 شهید هنرمند می خوانیم.
دکترسیدمحمد حسینی برگزاری کنگره شهدای هنرمند را اقدامی سنجیده و درست می داند و تاکید می کند: توجه به این شهدا و الگوسازی از آن ها برای نسل های جدید و گروه های تخصصی هنر نیازی است اساسی.
وی ادامه داد: شهدا حی و حیات آفرین هستند. آنها اجازه نمی دهند که رخوت و سستی بر جامعه حاکم شود. آنها دائما پویایی را دنبال می کنند و روح حماسی را در جامعه می دمند. و برپایی یادمان برای آن ها باعث شکوفایی و احیای هنر مبتنی بر انقلاب اسلامی می شود.
به اعتقاد وی، جامعه ما و جهان اسلام بیشا ز همیشه به گفتمان انقلاب اسلامی در عرصه فرهنگ و هنر نیاز دارد و این کنگره گامی مهم در احیای این گفتمان است.
حجت الاسلام والمسلمین علوی وزیر اطلاعات معتقد است واقعاً شهیدان انقلاب، به خصوص شهدای هنرمند عاشق بودند و در مقام انجام دادن وظیفه شرعی و وظیفه انقلابی از خود گذشتگی و ایثار داشتند و به وظیفه خود عمل کردند.
وی ویژگی برجسته شهدای هنرمند را پیشتازی در عرصه شهادت دانست و اظهار کرد: شهدای هنرمند در واقع هم خودشان در عرصه شهادت پیشتاز بودند و هم اینکه عشق سایر شهیدان را نیز با هنرخودشان به نمایش می گذاشتند.
حجت الاسلام والمسلمین علوی ضمن تاکید بر پیروی از راه شهیدان هنرمند برای تعالی هنر متعهد بیان کرد: ما در مسئولیت هایمان باید آرامشی را برای هنرمندان کشورمان به ارمغان بیاوریم تا آنها بتوانند در فضایی خلاقانه در عرصه هنر بدرخشند.
حجت الاسلام علیرضا پناهیان" استاد حوزه و دانشگاه در این خصوص معتقد است برگزاری کنگره شهدای هنرمند و مراسم های تقدیر از شهدای هر صنف به این معنا است که همه با شهدا همچون مدال افتخاری رفتار می کنند و هیچ صنفی هم نیست که در خود این نیاز را نبیند که به چنین نمادهایی نیاز نداشته باشد.
وی ادامه می دهد: طلبه ها و عالمان دینی باتوجه به اینکه همیشه مشغول علم و معرفت هستند اگر به مدال هایی همچون علمای شهید نبالند و به آنها نپردازند در همان فضا دچار خمودگی و انحراف می شوند. زیرا شهدا فقط مدال افتخار نیستند و بلکه چراغ راه هستند.
پناهیان خاطرنشان کرد: از برگزارکنندگان این کنگره تشکر می کنم. زیرا فکر می کنم هر هنرمندی و هر یک از اهالی رشته های هنری می توانند به شهدایی همچون شهید "حمید نظام" افتخار کنند. این موضوع به ما این نوید را می دهد که ما آینده ای بهتر از گذشته خواهیم داشت.
وی پیرامون لزوم پرداختن به شهدا می گوید: پرداختن و تجلیل از شهدا به ما این موضوع را نشان می دهد که ما راه را گم نخواهیم کرد. زیرا آنها برای ما این فرهنگ را نگهداشته و آن را اعتلا هم می دهند.
یک کارگردان سینمای ایران با اظهار امیدواری از برگزاری این حرکت می گوید: امیدواریم این کنگره، سال به سال با شکوهتر برگزار شود چرا که هر کاری که برای شهدا انجام بدهیم باز هم کم است چرا که الگو قرار دادن شهدا بهترین کار است چرا که شهدا میتوانند در هر زمینهای بهترین الگوهای ما باشند از «شهید آوینی » به عنوان یکی از بهترین الگوهای هنری و سینمایی یاد کرد.
انسیه شاه حسینی با اشاره به اهداف فرهنگی انقلاب اسلامی اظهار داشت: متاسفانه با همه تلاشهایی که در جامعه از سوی مسئولین و هنرمندان صورت گرفته ما به این اهداف نرسیدیم و اتفاقا در برخی مواقع، از آن اهداف و آرمانها نیز دور شدیم و دلایل آن هم میتواند بسیار زیاد باشد.
این کارگردان فیلمهای دفاع مقدس ادامه داد: معتقدم همه ما درحد توانایی و جایگاهی که در آن قرار داشتیم در دور شدن از اهداف فرهنگی انقلاب اسلامی مقصر هستیم و هیچ کسی را نمیشود در این زمینه بیگناه دانست. متاسفانه در این ماجرا، همه به اندازه مسئولیتی که داشتیم مقصر هستیم.
کارگردان فیلم سینمایی«شب به خیر فرمانده» در مورد شاخصههای گفتمان انقلاب اسلامی گفت: حضرت امام (ره) در سخنرانی مهم خود در بهشت زهرا، مانیفست انقلاب را به خوبی در همه زمینهها از جمله سینما اعلام کردند لذا اگر به حرفهای ایشان نزدیک شده باشیم حتما «گفتمان انقلاب اسلامی» را رعایت کردیم چرا که ایشان در آن مانیفست همه موارد را به خوبی و به روشنی برای ملت تشریح کردند. این درحالی است که هنوز جامعه نتوانسته است تمام و کمال به آن شاخصههایی که امام به آن اشاره داشتند دست پیدا کند. این درحالی است که هنرمندان نباید اجازه دهند جامعه از این شاخصهها فاصله بگیرند و کنگره شهدای هنرمند گامی به سمت این اهداف به صورت جدی تر.
مجتبی رحماندوست، شاعر، نویسنده و نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی درباره برگزاری کنگره سراسری 2 هزار شهید هنرمند، می گوید: همه حرکت های فرهنگی هنری که با محورجایگاه شهدا و فرهنگ دفاع مقدس برگزار می شود بسیار ارزشمند و عالی است. به ویژه اگر این رویدادها به سوق دادن مردم به سوی تفکر بسیجی و اندیشه شهدای ما منجر شود و فرهنگ ایثار و شهادت را در جامعه ما ارتقا دهد.
وی ادامه می دهد: کنگره شهدای هنرمند از این نظر قابل توجه است که به هنرمندانی اختصاص دارد که با خونشان بر آثار هنری و فعالیت هنرمندانه شان مهر و انگشت زدند و هنرشان را جاودانه کردند.
این نماینده مجلس شورای اسلامی، می افزاید: از این نظر معرفی و پرداختن به جایگاه شهدای هنرمند می تواند تاثیرگذاری خوبی در هنر ما و معرفی جایگاه هنر دفاع مقدس داشته باشد و باید از همه دست اندرکاران این حرکت عظیم فرهنگی که با هم افزایی سازمان ها و نیروهای مختلف هنری و فرهنگی برگزار می شود، تبریک گفت.
مجید رجبیمعمار معتقد است هدف از برگزاری بزرگداشت شهدای تجسمی این است که به جامعه هنری یادآوری کنیم، ایران قدرتمند و امن امروز مدیون مجاهدت و ایثارگری شهداست.
وی می گوید: یک اقدام بزرگ و شریف که سالهاست در کشور ما آغاز شده و پایهگذاری و اساس آن از لشکر 17 علیبن ابیطالب (ع) استان قم بوده، تجلیل از شهداست. این اقدام نخستینبار در سال 1373 انجام شد و سردارجلالی که اکنون رییس سازمان پدافند غیرعامل است، پایهگذار این کار خیر بود. البته این اقدام با مخالفتها و سختیهایی همراه بود، چون درباره طبقهبندی شهدا نظرات مختلفی وجود داشت؛ اما سردار جلالی با مقاومت خود این برنامه را اجرا کرد.
مدیرعامل خانه هنرمندان ادامه می دهد: ما همواره وظیفه داریم از 200 هزار شهید دوران دفاع مقدس، در دوران بعد از جنگ یاد کنیم، چون در بسیاری از دستگاهها، نهادها و سازمانها یاد و خاطره این شهدا و ارزشهایشان بهدست فراموشی سپرده میشود.
وی اظهار می کند: این موج شریف و با صفا آغازگر جنبش و حرکت بسیار ارزشمندی شد که از قِبَل آن، دهها کتاب خاطره، وصیتنامه و تحلیل گفتمان شهدا بهوجود آمده است. پس از قم، در اصفهان کنگره 23 هزار شهید برگزار شد. بعد از سپاه، ارتش نیز به این جریان وارد شد و در سال 1375 کنگره بزرگداشت 36 هزار شهید تهران را داشتیم. این کار پربرکت بعدها استان به استان، شهر به شهر و حتی روستا به روستا ادامه پیدا کرد و در تهران هم مناطق مختلف، دانشکدهها و مساجد این جریان زیبا را ادامه دادند.
نرگس آبیار از فیلمسازان کشور با اشاره به اهمیت این حرکت ارزشمند می گوید: من همیشه این توفیق را داشتم که در چنین مراسم هایی حضور داشته باشم و به همین ترتیب با بسیاری از خانواده های شهدا و مادران گرامیشان آشنا شده ام. من دوره ای هم سرویراستار فرهنگ «اعلام شهدا» بودم که قرار بود در بنیاد شهید چاپ شود و آنجا با شهدای هنرمند زیادی آشنا شدم که شاعر، نویسنده فیلمساز و خبرنگار بودند.
وی ادامه داد: اکنون فکر می کنم چقدر جای چنین کنگره ای خالی بود و اکنون خوشحالم که اینجا حضور دارم و و تقدیر می شوم.
ابراهیم حقیقی از هنرمندان گرافیک با اشاره به اهمیت برگزاری کنگره شهدیا هنرمند بویژه شهدای عرصه هنر تجسمی گفت: گرامیداشت و احترام نام و یاد شهدای هنرمند کاری است ارزشمند و قاتل ستایش.
وی می افزاید: وقتی این عزیزان زندگی همراه با عافیت و آرامش و کار هنری را کنار گذاشته اند و برای حراست از عزت و افتار این سرزمین جانش ان را هم فدا کردند حداقل کاری که می توانیم بکنیم قدردانی و یادبود آن هاست.
به اعتقاد وی، وقتی که شهدای هنرمند جانشان را بر کف گرفتند، وقتی دیوارهای تخریب شده را نقاشی میکردند تا به رزمندگان روحیه بدهند، وقتی عکاسان بسیاری که برخی از آنها در زمره شهدا هستند، تصاویری ثبت کردند، تا ما یادمان باشد که اگر آنها نبودند و با خونشان اثر هنری سرخی بر خاک میهن نمیساختند، ما امروزنمیتوانستیم کنار هم باشیم.
این هنرمند تأکید می کند: خون این دو هزار شهید هنرمند همان قدر پاک و ارزشمند است که مابقی شهدای این مملکت، کسانی که رفتند و پدران، مادران، خواهران، برادران، همسران و فرزندانشان آنها را عزیز میداشتند اما ترجیح دادند اثر هنری سرخشان را بر خاک میهن بگذارند تا وطنشان سربلند بماند.